Διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των χωρών του ΟΣΕΠ

 

Η υιοθέτηση της κοινής Διακήρυξης για τη διευκόλυνση του Εμπορίου στις χώρες του ΟΣΕΠ, με αναφορές, προτροπές και συστάσεις, που έχουν ως βασικό στόχο την αναβάθμιση και εμπέδωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του οργανισμού στον τομέα του εμπορίου αποτέλεσε θέμα της ατζέντας της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που συνεδρίασαν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Τουρκικής Προεδρίας.

 

Ο γενικός γραμματέας Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην συνάντηση. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο οικονομίας υπενθυμίζει ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) αποτελεί σημαντικό διεθνή περιφερειακό φορέα ανάληψης πολιτικών και οικονομικών πρωτοβουλιών με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, όχι μόνο μεταξύ των μελών του αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στον ΟΣΕΠ συμμετέχουν 12 κράτη της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία).

 

Το συγκεκριμένο σχέδιο Διακήρυξης διαμορφώνεται κατά το πρότυπο της Trade Facilitation Agreement του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κ-μ του ΟΣΕΠ και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών που ισχύουν στο διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών του.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana