Πάνω από ένα δισ. ευρώ έχει επενδύσει η EBRD στην Ελλάδα

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών που έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ με συνολικά 17 συναλλαγές», αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της Τράπεζας Sir Σούμα Τσακραμπάρτι με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

 

Ο πρόεδρος της EBRD μιλώντας για την δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα αναφέρεται ενδεικτικά στις επενδύσεις που πραγματοποίησε η EBRD στις ανακεφαλαιοποίησεις των συστημικών τραπεζών, στην πρόσφατη ανάδειξη του πλαισίου για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, στην επένδυση σε έναν ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας και στο γεγονός ότι η EBRD αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας που χρηματοδοτεί την εκσυγχρονισμό των 14 περιφερειακών αερολιμένων έργο που έχει αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα με παραχώρηση.

 

Είμαστε ένας θεσμός που δραστηριοποιείται με γνώμονα τη ζήτηση που υπάρχει και αυτός ο εντυπωσιακός κατάλογος δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση που μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι η Ελλάδα, τώρα που υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα ξεκινήσει να προσελκύει περισσότερες ξένες επενδύσεις, αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Sir Σούμα Τσακραμπάρτι.

 

Η στρατηγική της EBRD, καλύπτει τρεις βασικούς τομείς: την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, την στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη των τομέων ενέργειας και υποδομών. Εργαζόμαστε με ένα ευρύ αριθμό επιχειρήσεων από διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε εμπορικοί στην προσέγγισή μας, αλλά συνδυάζουμε τη χρηματοδότηση με τον στόχο του τρόπου μετασχηματισμού μιας επιχείρησης ή ενός τομέα, για παράδειγμα με την εισαγωγή της εταιρικής διακυβέρνησης ή με μια νέα προσέγγιση στην ενεργειακή απόδοση ή με πολλές άλλες σημαντικές πτυχές, αναφέρει ο πρόεδρος ο πρόεδρος της EBRD. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2016 εγκαινιάστηκαν τα Γραφεία της EBRD στην Αθήνα, εξέλιξη που ακολούθησε την υπογραφή συμφωνίας τον Μάιο του 2015 για τη δραστηριοποίηση της Τράπεζας στην Ελλάδα με ένα σημαντικό ετήσιο ποσό μέχρι το 2020.

 

Γενική Συνέλευση και Συνέδριο

 

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της EBRD στην Κύπρο διοργανώνεται από την EBRD και Επιχειρηματικό Φόρουμ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κύπρος φιλοξενεί μια τόσο σημαντική διεθνούς χρηματοοικονομικού Οργανισμού διοργάνωση, με ευρεία συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων φορέων από όλο τον κόσμο. Κύριο θέμα του φετινού Επιχειρηματικού Φόρουμ της EBRD, είναι η «Στόχευση στην Πράσινη και Χωρίς Αποκλεισμούς Ανάπτυξη - Αντιμετωπίζοντας Περιφερειακές και Παγκόσμιες Προκλήσεις». Το Φόρουμ περιλαμβάνει συναφείς Ομάδες Συζήτησης, Παρουσιάσεις Επενδυτικών Ευκαιριών «Investment Outlook Sessions», συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου ως φιλοξενούσας χώρας και πλήθος συναντήσεων δικτύωσης και άλλων εκδηλώσεων με επίκεντρο τις χώρες όπου επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της Τράπεζας.

 

Για την Κύπρο, ως φιλοξενούσα χώρα, έχει προγραμματιστεί να γίνει ειδική Παρουσίαση Επενδυτικών Ευκαιριών. Την Τετάρτη 10 Μαΐου διοργανώνεται επίσης πάνελ για την Ελλάδα, με θέμα «Αναζωογόνηση επενδύσεων, για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη», σε μια καθοριστική συγκυρία για την ελληνική οικονομία. Η Eurobank Κύπρου είναι ο μεγάλος χορηγός της φετινής διοργάνωσης της EBRD στην Κύπρο.

 


Το πλήρες τηλεγράφημα του απεσταλμένου μας Αλ. Λιδωρίκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana