Γ. Τσιπρας: Αναβάθμιση της οικονομικής διπλωματίας

 

  Τη σημασία ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των εργαλείων οικονομικής διπλωματίας που διαθέτει η Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στο υπουργείο Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

         Ο κ. Τσίπρας, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), επισήμανε ότι τα γραφεία ΟΕΥ αντιμετωπίζουν παράλληλα και προβλήματα, κυρίως λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού.

         Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα μεγάλα περιθώρια αύξησης των εξαγωγών της χώρας μας και στις συστηματικές προσπάθειες του υπουργείου τα τελευταία δύο χρόνια για το άνοιγμα συγκεκριμένων αγορών όπως η Κίνα και το Ισραήλ και τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε hub Ασίας-Ευρώπης. Επιπλέον, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΕΒΕ, ο κ. Τσίπρας, μίλησε και για καλύτερο συντονισμό και συνέργιες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε θέματα της ευρύτερης εξωστρέφειας (εξαγωγές, ΑΞΕ, τουρισμός και κατανάλωση ελληνικών προϊόντων στο εσωτερικό).

         Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε το ρόλο που μπορεί - με τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου - να διαδραματίσει ο σύνδεσμος ως σύμβουλος και στρατηγικός εταίρος του υπουργείου Εξωτερικών στην ανάπτυξη και αναδιοργάνωση της οικονομικής διπλωματίας, καθώς και στη στόχευση αγορών και κλάδων ώστε οι περιορισμένοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι να αποδίδουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Στη συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη του ΔΣτου ΣΕΒΕ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο αντίξοο εσωτερικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις και στελέχη που μειώνει - όπως είπαν - τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους, στην επιτακτική πλέον ανάγκη υιοθέτησης από την Κυβέρνηση του δόγματος του ΣΕΒΕ "Παράγω και Εξάγω", αλλά και στην ανάγκη για υποστήριξη ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας ελληνικών επιχειρήσεων στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους. Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου συμμετείχε και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ με έδρα στην Θεσσαλονίκη, Κυριακή Τεκτονίδου.

   Αύξηση εξαγωγών τον Μάρτιο, αλλά και διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος

         Αυξημένες σε ποσοστό 25,7% καταγράφηκαν τον Μάρτιο φέτος οι ελληνικές εξαγωγές, έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα και ανήλθαν σε 2,633,6 εκατ. ευρώ, έναντι των 2,094,7 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο ΣΕΒΕ και με βάση τα σημερινά δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές υπολογίζονται αυξημένες κατά Euro205,3 εκατ., δηλαδή κατά 12,5%.

         Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών και διαμορφώθηκε στα 2,142,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 36,2%, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων. Οι εισαγωγές για το μήνα Μάρτιο 2017 ανήλθαν σε 4,776 εκατ.ευρώ παρουσιάζοντας μία ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση κατά 30,2% σε ετήσια βάση.

         Στο διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2017, η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 6,879,5 εκατ. ευρώ, έναντι 5,719,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, παρουσιάζοντας μία θετική μεταβολή κατά 20,3%.

         Το εμπορικό έλλειμμα για το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2017 κινήθηκε επίσης ανοδικά, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 44,8%, σε ετήσια βάση. Χωρίς τα καύσιμα, η αντίστοιχη μεταβολή παρουσίασε αύξηση κατά 1,274,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 32,2%.

         Κλαδικά, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, παρατηρείται ότι για τους περισσότερους κλάδους - εκτός των καυσίμων - οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν τον κύριο εξαγωγικό μας προορισμό, ενώ οι αποστολές προς τρίτες χώρες είναι σαφώς λιγότερες.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana