Σύμβαση για έρευνα-παραγωγή υδρογονανθράκων

 

Στην υπογραφή σύμβασης παραχώρησης για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα 4219-26 και 4218-30 στο Μαυροβούνιο προχώρησε η Energean Oil & Gas, έπειτα από την έγκριση που έδωσε το κοινοβούλιο της χώρας.

Η σύμβαση υπεγράφη σήμερα στην Ποντγκόριτσα από την υπουργό Οικονομίας του Μαυροβουνίου, Ντράγκιτσα Σέκουλιτς και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Energean, Μαθιό Ρήγα.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι η συνολική επένδυση για την επταετή ερευνητική περίοδο είναι της τάξης των 19 εκατ. δολαρίων και αφορά τη διενέργεια σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων, την εκπόνηση γεωφυσικών και γεωλογικών μελετών καθώς και μία ερευνητική γεώτρηση. Τα δύο οικόπεδα βρίσκονται σε βάθος 50 έως 100 μέτρων, κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου, στην περιοχή του Μπαρ. H Energean σχεδιάζει την πραγματοποίηση γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Τονίζεται ακόμη ότι «η Ανατολική Αδριατική παραμένει μια υποερευνημένη περιοχή, παρόλο ότι χαρακτηρίζεται από παρόμοια γεωλογία με εκείνη της ευρύτερης Αδριατικής Ζώνης, η οποία είναι γνωστή για τα συστήματα υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην Ιταλία, την Αλβανία και την Κροατία, και τα οποία δίνουν σημαντική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια».

Σε δηλώσεις του ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η γεωλογία της περιοχής είναι ανάλογη προς εκείνη της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία έχουμε ερευνητική δραστηριότητα από τον Οκτώβριο του 2014 (Ιωάννινα), εφαρμόζουμε σχέδιο ανάπτυξης κοιτάσματος (Κατάκολο) και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε για την ανάληψη προς έρευνα μιας ακόμη χερσαίας περιοχής (Αιτωλοακαρνανία)».

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana