Τα πάντα αλλάζουν στο επιχειρείν και την καθημερινότητα

 

 

«Σκανάρει» το σπίτι, μέσα σε λίγα λεπτά θα το κάνει «save» στο σκληρό του δίσκο, στην μνήμη του και θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα χωρίς να σκοντάφτει σε έπιπλα και τοίχους. Θα συνδέεται και με το κινητό σας τηλέφωνο, ώστε να μπορείτε να έχετε εικόνα των εσωτερικών σας χώρων. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι θα συνηθίσετε όλοι την παρουσία του στο σπίτι, και εάν υπάρχουν παιδιά θα τους κάνει και καλή παρέα!».

Την απάντηση αυτή άκουσα, έκπληκτός, όταν σε μεγάλο κατάστημα με ηλεκτρονικά ρώτησα για μια συσκευή που έμοιαζε με drone. Δεν ήταν όμως drone (τα μικρά «αεροπλανάκια» που βλέπουμε ολοένα και συχνότερα να πετούν στο ουρανό και μεταξύ άλλων βγάζουν και φωτογραφίες και βίντεο). Ήταν ένα ρομποτάκιπολύ μοντέρνο, μικρό μέγεθος, που έμοιαζε με drone.

«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε πολλά  σπίτια  θα  προστεθεί ως ένας νέος ένοικος, ένα ρομποτάκι, θα κάνει εργασίες και θα επικοινωνεί μαζί σας. Θα υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης, στα απλά στην αρχή, θα καλό ειδικά για τα μικρά παιδιά να το συνηθίσουν από τώρα», μου είπε ο πωλητής, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο είναι το τελευταίο και οι νέες παραγγελίες θα αργήσουν αρκετά να έρθουν.

Το που βρισκόμαστε σήμερα 

Ο συνδυασμός των ραγδαίων αλλαγών στις τεχνολογίες που συνδέονται με τα δίκτυα ψηφιακών πλέον επικοινωνιών που φέρνουν στο προσκήνιο το 5G (με απλά λόγια δίκτυα επικοινωνιών με δυνατότητα πρόσβασης σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο κλπ), με τα έξυπνα κινητά που έχουν διεισδύσει σε όλες τις χώρες του κόσμου ακόμη και σε αυτές που δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε καθαρό νερό και τροφή, αλλά και με τις εξελίξεις στο διαδίκτυο κάθε αυτό, καθώς εκτός από τις εφαρμογές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα προσφέρεται πλέον η δυνατότητα σύνδεσης  εκατομμυρίων συσκευών μεταξύ τους (το καλούμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων-Internet of Things) αλλάζουν εντελώς το κόσμο που ζούμε, την καθημερινότητα μας. Θα επηρεάσουν τα πάντα, ακόμη και τον τρόπο θα που θα σκεφτόμαστε.

Ορισμένοι αριθμοί και εκτιμήσεις, που αλλάζουν συνεχώς, καθώς από την στιγμή που έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι εξελίξεις τις ξεπερνούν, έχουν τη αξία τους:

• Το 2022 θα υπάρχουν 8,9 δισεκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report.

• Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016 προστέθηκαν 84 εκατομμύρια νέοι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 7,5 δισεκατομμύρια, το οποίο αντιπροσωπεύει μια ετήσια αύξηση περίπου 3%. 

• Οι συνδρομές κινητής τηλεφωνίας 5G θα φτάσουν τα 550 εκατομμύρια έως το 2022, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

• Επίσης σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ηδιακίνηση βίντεο μέσω κινητών συσκευών προβλέπεται ότι θα αυξάνεται κατά περίπου 50% ετησίως έως το 2022, φτάνοντας σχεδόν το 75% της συνολικής διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών συσκευών. 

• Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εφαρμογές ζωντανής συνεχούς ροής βίντεο για να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους, τους συγγενείς τους, καθώς και όσους τους ακολουθούν στα κοινωνικά δίκτυα. 

• Το 2022 αναμένεται να υπάρχουν περίπου 29 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές, από τις οποίες τα 18 δισεκατομμύρια θα έχουν σχέση με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things).

• Θα παρατηρηθεί αύξηση της διακίνησης δεδομένων cloud κατά 3,7 φορές, από 3,9 zettabyte (ZB), ετησίως, το 2015, σε 14,1 ZB, ετησίως, έως το 2020, προβλέπει η ετήσια έκθεση Cisco® Global Cloud Index (2015-2020). Για να γίνει κατανοητό αυτό αναφέρουμε ότι 42 zettabytes ισοδυναμούν με ένα αρχείο ήχου, που περιλαμβάνει όλα όσα έχουν ειπωθεί ποτέ από τον άνθρωπο, ενώ 1 zettabyte ισοδυναμεί με βίντεο υψηλής ευκρίνειας διάρκειας 152 εκατ. ετών!

 

Ο «έξυπνος» κόσμος προ των πυλών

Όλα αυτά έχουν φέρει προ των πυλών τον «έξυπνο» κόσμο:η έξυπνη πόλη, το «έξυπνο» σπίτι, το «έξυπνο» νοσοκομείο. το «έξυπνο» αυτοκίνητο κα. Όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους  μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων, υπάρχουν παντού αισθητήρες που έχουν την δυνατότητα λόγω της ανάπτυξης των νέων δικτύων επικοινωνιών να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα, στο κινητό τηλέφωνο και άλλες συσκευές, με αποτέλεσμα να αυτοματοποιούνται εργασίες και  διαδικασίες. 

Το «έξυπνο» δικτυωμένο αυτοκίνητο αναζητά αυτόματα το βενζινάδικο με τις χαμηλότερες τιμές, η πληρωμή γίνεται χωρίς ανθρώπινη επικοινωνία, από τον ενσωματωμένο στον πίνακα ελέγχου ψηφιακό πορτοφόλι του κατόχου του, η θέση πάρκινγκ εντοπίζεται επίσης αυτόματα, οι αισθητήρες στις ρόδες του αυτοκινήτου εντοπίζουν τυχόν λάδια και λακκούβες στο δρόμο και δίνουν ενημέρωση στα αυτοκίνητα που ακολουθούν αλλά και στο κέντρο της τροχαίας. Το έξυπνο κτίριο ρυθμίζει αυτόματα θερμοκρασίες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, φωτισμό, και έχει την δυνατότητα εάν το επιθυμούν οι ένοικοι του, να στέλνει απευθείας παραγγελίες από το ψυγείο στο σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τον προγραμματισμό που έχει λάβει, ενώ αισθητήρες στους τοίχους του σπιτιού μπορούν να εντοπίζουν υγρασία πριν εμφανιστεί και στέλνουν σήμα στον υδραυλικό που και αυτός είναι πλέον δικτυωμένος με την πελατεία του.

Όλα αυτά δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, είναι το παρόν, ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά σε διάφορες χώρες του κόσμου και πολλά και ήδη κυκλοφορούν εμπορικά.

 

To σήμερα και ο...Μαρκόνι!

Ποιες όμως θα είναι οι επιπτώσεις στον άνθρωπο, το πραγματικό και όχι στο ρομποτάκι που έχει εξαντληθεί από το κατάστημα που αναφέραμε στη αρχή; Οι επιπτώσεις στις κοινωνικές επιστήμες;

Η άποψη του Γουλιέλμου Μαρκόνι σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλέκο Λιδωρίκη, όταν ο διάσημος Ιταλός εφευρέτης βρέθηκε στην Αθήνα το 1932, είναι διαχρονική. Την μεταφέρουμε.

Με ενθουσιασμό έλεγε τότε για τις εξελίξεις: «Δεν είμαστε πολύ μακριά από τον καιρό μιας απολύτου ραδιοτηλεγραφικής επικρατήσεως. Πολύ σύντομα δεν θα έχομε την ανάγκη να δεχόμεθα τη μεσολάβηση του σταθμού του ασυρμάτου. Ο καθένας από το σπίτι του θα μπορεί να συνεννοείται με πρόσωπα που είναι πολύ μακράν, εις την άλλη άκρη του κόσμου, και αυτό ασφαλώς θα είναι ένας παράδεισος και ευκολίας και οικονομίας [...] Ήδη έχω επιτύχει επανειλημμένες συνεννοήσεις μεταξύ  μεγάλων αποστάσεων. Αύριο ακόμη η σύζυγος μου θα ομιλήσει από το εργαστήριο μου της «Ηλέκτρας» με την μητέρα της η οποία ευρίσκεται στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας». 

Και στην ερώτηση του Λιδωρίκη « Είναι δυνατήμια επωφελής για την διανόηση, για τη φιλοσοφία και τη φιλολογία συμμαχία με την πρακτική –πειραματική επιστήμη, που ολοένα κερδίζει έδαφος;» απάντησε:

«Η διανόηση κατά τίποτα δεν έχει να βλαβεί. Οι νέοι κόσμοι που ανατέλλουν μάλλον θα βοηθήσουν τον πνευματικό άνθρωπο είς ευρυτέραν εξέλιξιν, παρά θα εμποδίσουν το μελλοντικό έργο του (Αθήνα 1932)».

Θα ήταν ίσως δύσκολο ακόμη και για επιστήμονες και εφευρέτες όπως ο Μαρκόνι να προβλέψει την ταχύτητα και το εύρος των τεχνολογικών εξελίξεων που θα ακολουθούσαν λίγες δεκαετίες αργότερα, θέτοντας στο προσκήνιο, εκτός από τις θετικές επιπτώσεις και ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια διαφόρων εφαρμογών μέσω δικτύων, την επιπτώσεις στην υγεία από τις ακτινοβολίες και προπάντων την χρήση τους σε λογικά επίπεδα. Παν μέτρον άριστον, όπως είπε ο  Ρόδιος Κλεόβουλος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας.

 

Αλέκος Λιδωρίκης


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana