Έξοδο στις αγορές εντός του 2017 προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016.  Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ιδρύει το νέο, καινοτόμο Υπερταμείο Συνεπενδύσεων, το οποίο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια για την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εκδήλωση παρουσίασης και υπογραφής της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Ταμείου Συμμετοχών πραγματοποιείται παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ και της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου. Συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου Pier Luigi Gilibert. Τις συμβάσεις υπογράφουν οι: Πρόεδρος της ΕΤΕπ Dr. Werner Hoyer, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας,Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Πουλόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ιδρύει το νέο, καινοτόμο Υπερταμείο Συνεπενδύσεων, το οποίο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια για την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εκδήλωση παρουσίασης και υπογραφής της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Ταμείου Συμμετοχών πραγματοποιείται παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ και της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου. Συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου Pier Luigi Gilibert. Τις συμβάσεις υπογράφουν οι: Πρόεδρος της ΕΤΕπ Dr. Werner Hoyer, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας,Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Πουλόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό μομέντουμ, που, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία Υπερταμείου Συνεπενδύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Ταμείο.
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το 2017 η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει αυτόνομη πορεία εξόδου στις αγορές, ενώ, παράλληλα, διατύπωσε τη βαθιά του πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός θεσμός που να επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο πολυετές τούνελ που είχε μπει. 
Η οικονομία σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι ανάκαμψης και η αλλαγή πορείας είναι ιστορικών διαστάσεων, αν αναλογιστεί κανείς ότι η οικονομία βρέθηκε πολλές φορές στο χείλος του γκρεμού, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Επικαλέστηκε έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη στις μεταρρυθμιστικές αλλαγές για το 2015. Mια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και σχεδόν όλες τις χώρες του Eurogroup, στο οποίο είναι δύσκολο να υπάρξει πάντα ομοφωνία, συμπλήρωσε με νόημα ο πρωθυπουργός. 
Το νέο ταμείο θα συγκεντρώσει πόρους 260 εκατ. ευρώ με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία άνω του ενός δισ., όπως υπολόγισε ο κ. Τσίπρας. 

Χρηματοδοτική γραμμή 1 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 

Το άνοιγμα χρηματοδοτικής γραμμής συνολικού ποσού ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ στις ελληνικες τράπεζες για την χρηματοδοτηση μικρών και μεσαίων επιχειρησεων απο τους τομείς του τουρισμού, του αγροτικού τομέα, των υπηρεσιών ανακοίνωσε σημερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζα Επενδυσεων (ΕΤΕπ) σε ειδική εκδηλωση. 
Στο πλαισιο αυτο υπογράφηκαν μεταξύ της ΕΤΕΠ και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι πρώτες συμφωνίες ύψους 400 εκατ. Ευρω (100 εκατ ευρω με την κάθε μία τράπεζα).

 Δ. Παπαδημητρίου: Χρηματοδότηση, άρση αντικινήτρων και εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης, είναι οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων 

Με δύο νομοσχέδια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και τη δημιουργία υπηρεσίας πίστωσης και πλούτου η κυβέρνηση επιδιώκει να απαλύνει το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων και τα βάρη των τραπεζών που εμποδίζουν τη χορήγηση ρευστότητας σε υγιείς επιχειρήσεις, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής για τη δημιουργία του Ταμείου Συνεπενδύσεων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η διασφάλιση χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την άρση επενδυτικών αντικινήτρων και την τήρηση του προγράμματος σταθεροποίησης είναι οι τρεις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.
Για το ζήτημα της ρευστότητας, τόνισε ο υπουργός, η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε παλιό και νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στα οποία περιλαμβάνονται το ΕΣΠΑ, οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που έχει επενδύσει 5,8 δις, ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα , το σχέδιο Γιούνκερ και τον νέο επενδυτικό νόμο που στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 11 δις. Ευρώ ως το 2023.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) ο υπουργός τόνισε ότι με την ενεργοποίησή του επιδιώκονται τέσσερις στόχοι: η προαγωγή της καινοτομίας , η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, η αναστροφή της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό και ο μετασχηματισμός της βιομηχανικής βάσης με τη χρηματοδότηση ιδεών που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να χρηματοδοτηθούν. 
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι ο στόχος για απορρόφηση 7% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως το τέλος του 2016 θα υπερκαλυφθεί και προβλέπεται να φθάσουμε σε απορρόφηση 10%. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ ως προς την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα που αντιστοιχούν σε κοινοτική συμμετοχή ύψους 9 δις ευρώ. Τόνισε ακόμη ότι στο πλαίσιο της προκήρυξης των τεσσάρων πρώτων καθεστώτων του επενδυτικού νόμου θα κατατεθούν 800 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 500 εκατ. Ευρώ. Ανήγγειλε, εξάλλου, ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθεί το νέο ταμείο μικροπιστώσεων και το ταμείο υποδομών.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως ορόσημο για την αναπτυξιακή προσπάθεια. Σημείωσε ακόμη ότι σε συνθήκες κρίσης η Πολιτεία ακολουθεί τρεις άξονες πολιτικής: λειτουργεί ως πάροχος ευκαιριών και δημιουργεί ελκυστικό περιβάλλον, είναι πρωταγωνιστής δράσεων που δεν μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας λόγω μεγάλου επενδυτικού ρίσκου και εμπνέει με την ανάληψη εμβληματικών πρωτοβουλιών με μεγάλη προστιθέμενη οικονομική και κοινωνική αξία.
Το Ταμείο Συνεπενδύσεων για τη σύσταση του οποίου υπεγράφη σήμερα η συμφωνία, θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις συμμετέχοντας στα κεφάλαιά τους και όχι μέσω παροχής δανείων. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται  μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, τα οποία θα επιλέγονται μετά από διαγωνισμό.
Το Ταμείο θα επενδύει σε τρεις βασικούς τομείς: α) στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, β) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και γ) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης. Σε κλαδικό επίπεδο, θα απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροδιατροφή, το περιβάλλον, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, τη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, τα υλικά και τις κατασκευές.
Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο EIF, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα να συνεπενδυθούν πόροι από το "Σχέδιο Γιουνκερ» ενώ ουσιαστική εμπλοκή στην επενδυτική πλατφόρμα θα έχει ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας, που θα προκύψει από τη αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και τη θυγατρική του, το ΤΑΝΕΟ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων με τη χρηματοδοτική συμμετοχή ιδιωτών συνεπενδυτών, τα συνολικά κεφάλαια του νέου Ταμείου αναμένεται να ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ.

Είναι καθήκον μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, τονίζει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης 

Στην συγκυρία που βρισκόμαστε είναι καθήκον μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και της μείωσης της ανεργίας. Οι Ελληνικές Μικρομεσαίες και Μεσαίες επιχειρήσεις διαχρονικά απαρτίζουν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας ενώ έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υπογραφή συμφωνιών με τις συστημικές τράπεζες για την χρηματοδότη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
 Καθώς ελπίζουμε πως βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης, η διοχέτευση ρευστότητας προς Μικρομεσαίες και Μεσαίες επιχειρήσεις είναι προαπαιτούμενο για την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Βοηθώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια αλλά και προσφέροντάς τους κεφάλαιο κίνησης ώστε να διευρύνουν τις εργασίες τους, ωφελεί καταρχήν άμεσα τις επιχειρήσεις αυτές, αλλά δημιουργεί και παράπλευρα οφέλη, καθώς ενισχύει τις συνεργαζόμενες με αυτές εταιρίες, τους εργαζόμενους αλλά και το κοινωνικό σύνολο που τις περικλείει, πρόσθεσε ο κ. Φραγκιαδάκης. 
Επισήμανε επισης ότι οι τράπεζες, με το ρόλο μας ως  χρηματοοικονομικός διαμεσολαβητής, «παντρεύουμε» την  ζήτηση με την προσφορά κεφαλαίων. Πέραν της διοχέτευσης της δικής μας ρευστότητας στην αγορά, πρέπει να προσανατολιζόμαστε συνεχώς και στην ενθάρρυνση και προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης,  συνδυάζει όλα τα παραπάνω. Χρηματοδοτικές λύσεις που συνδυάζουν την Ευρωπαϊκή με την εγχώρια τεχνογνωσία διευρύνουν και διευκολύνουν την πρόσβαση Μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Το γεγονός πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμπεριέχει κίνητρα για την απασχόληση των νέων είναι ένα επιπλέον πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της πρωτοβουλίας αυτής. 
Αν θέλουμε η ανάκαμψη της οικονομίας να είναι μακροχρόνια και να βασίζεται σε γερά θεμέλια, τότε πρέπει να κρατήσουμε τα νέα μυαλά εδώ και οπωσδήποτε αυτή η ανάκαμψη να συμπεριλαμβάνει και να οδηγείται από τους νέους. Η συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα υπογραμμίζει τον κοινό μας στόχο για την χρηματοδότηση και αναζωπύρωση της οικονομίας, πρόσθεσε.  
Μετά την σημερινή υπογραφή της συμφωνίας, στην Εθνική Τράπεζα αφοσιωνόμαστε στην γρήγορη και ουσιώδη διοχέτευση του προϊόντος στην αγορά και τους πελάτες μας, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εγκαινίασε σήμερα την πιστωτική γραμμή της «Δάνεια για  ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης», ύψους 1 δισ. ευρώ, προς ελληνικές τράπεζες. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν από ελληνικές τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και άλλους τομείς. Στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων θα προσφερθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους».
Ο  Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Werner Hoyer, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στην Αθήνα για τα εγκαίνια της φιλόδοξης πιστωτικής γραμμής που παρέχει η ΕΤΕπ για τη στήριξη των ΜμΕ και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η υπογραφή των πρώτων δανειακών συμβάσεων στο πλαίσιο αυτής της πιστωτικής γραμμής σηματοδοτεί τη συνέχιση της μακροχρόνιας συνεργασίας της ΕΤΕπ με ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδος, πρόσθεσε.
Οι πρώτες συμβάσεις με την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ τα οποία κατανέμονται ισόποσα στις τέσσερις τράπεζες, υπογράφηκαν σε δημόσια τελετή στην Αθήνα, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Τις συμβάσεις υπέγραψαν από την πλευρά της ΕΤΕπ ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer και από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
 «Οι τέσσερις δανειακές συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα με τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι στηρίζουν, και μάλιστα με μεγάλο ποσό, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΤΕπ: την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Hoyer.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης, επισήμανε ότι η συμμετοχή της Alpha Bank στη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων για την παροχή χρηματοδοτικών λύσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποιήσεως, αναδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της Τραπέζης στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτή η συναλλαγή, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, δημιουργεί νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών πελατών μας, παρέχοντας παράλληλα ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας. Έχουμε την πεποίθηση ότι η πολυετής και ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και θα προωθήσει καινοτόμες πρωτοβουλίες και επενδύσεις, πρόσθεσε. 
Ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, δήλωσε ότι η ΕΤΕπ και η Eurobank έχουν μακροχρόνια συνεργασία. Μέσα από αυτήν, από το 2004 έχουμε διοχετεύσει κεφάλαια συνολικού ύψους 840 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις. Επιθυμούμε ιδιαίτερα να συμβάλουμε στην επιτυχία της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους», η οποία βοηθά την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαρροής ανθρώπινου κεφαλαίου μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους που αναζητούν εργασία, ανέφερε.
Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική ανάκαμψη έχει κρίσιμη σημασία για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας, είναι καθήκον μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι συμβάσεις που υπογράφουμε σήμερα, σε αυτό ακριβώς κατατείνουν. Οι λύσεις που αξιοποιούν την ευρωπαϊκή και την τοπική τεχνογνωσία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε χρηματοδότηση. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα δίνει κίνητρα για την απασχόληση νέων αποτελεί άλλο ένα ανεκτίμητο χαρακτηριστικό αυτής της πρωτοβουλίας, διότι, για να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, χρειάζεται να κρατήσουμε στη χώρα μας τα νέα ταλέντα και να διασφαλίσουμε ότι, όταν θα έλθει η ανάπτυξη, όχι μόνο θα συμπεριλαμβάνει, αλλά και θα βασίζεται και θα προωθείται από τους νέους. Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα αναδεικνύει τον κοινό μας στόχο, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προσβλέπει στη συνεργασία της με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης για τη γρήγορη και ουσιαστική αξιοποίηση αυτής της πιστωτικής γραμμής, πρόσθεσε.
Ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε ότι Οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ήταν πάντα στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Τράπεζας Πειραιώς. Είμαστε υπερήφανοι για το ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες αποτελούν ζωτικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, είναι βασικός τομέας των εργασιών μας. Χαιρετίζουμε την νέα πιστωτική γραμμή που παρέχει η ΕΤΕπ, η οποία πιστεύουμε ότι είναι καίριας σημασίας για πολλά σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί ότι η στήριξη της διατηρήσιμης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία αποτελεί βασικό καθήκον της. Είμαστε πεπεισμένοι για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας και το μέλλον των ελληνικών ΜΜΕ και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πρόσθεσε.
Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα συμπεριλαμβάνουν την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους», μέσω της οποίας προσφέρονται ανταγωνιστικά επιτόκια στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων. Οι υπογραφείσες συμβάσεις θα συμβάλουν ενεργά και αποφασιστικά στην ενίσχυση Ελλήνων επιχειρηματιών, την προώθηση της διατηρήσιμηςανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης των νέων.
Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Hoyer, δήλωσε επίσης: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέρος της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους», προς επιχειρήσεις που στηρίζουν την απασχόληση των νέων. Αυτός είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο θέλουμε πολύ να συμβάλουμε σε μακροπρόθεσμη βάση. Η ΕΤΕπ παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να στηρίξει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την επένδυση στους νέους. Αυτοί είναι από τους πρωταρχικούς στόχους της δραστηριότητας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Οι συνδυασμένες προσπάθειες της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της χώρας να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν τις νέες θέσεις απασχόλησης που τόσο χρειάζεται η χώρα, ιδίως για τους ταλαντούχους νέους, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της χώρας».
Η ΕΤΕπ εγκαινίασε την πρωτοβουλία «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους» τον Ιούλιο 2013. Πρόκειται για το πρώτο δανειοδοτικό πρόγραμμα της Τράπεζας που αφορά ειδικά τη στήριξη των νέων. Συμπληρώνοντας τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές υπέρ της απασχόλησης των νέων, η πρωτοβουλία χρηματοδοτεί προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, προγράμματα κινητικότητας φοιτητών και μαθητευομένων και στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης θέσεων απασχόλησης για νέους στις μικρότερες επιχειρήσεις.

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana